Cirkushästen Menelik

Så kommerär en cirkusprimadonna, Baptista Schreiber ridande in i samhället på en
vit arabhingst vid namn Menelik för att slå sig ned i Karlskoga 1929 efter ett
framgångsrikt artistliv på världens främsta cirkusarenor .Här börjar historien om en
av Sveriges mest kända cirkushäst.

Hästen Menelik ägdes av ryttarinnan Baptista Schreiber som också var cirkusägare. Vita arabhästar var Baptista Schreibers stora favoriter. Under Karlskogatiden höll hon fyra svarta och sex vita arabhingstar, som sköttes av den holländske dressören Ernest Carre. Men den första vita araben, Siglavy Alda II hade hon köpt av sin lärare cirkusmästaren Albert Schulman i Berlin, när hon som färdigutbildad ryttarinna i den högre cirkusskolan skulle ut och turnera i världen.

Julen 1913 uppträdde hon i London och gjorde succé på Hagenbecks cirkus, då plötsligt hennes Siglavy insjuknade och avled. Misstanken spreds att det var konkurrenten May Wirth som låtit sin stalldräng förgifta hästen för att därmed hejda Baptistas stora framgångar i manegen.

Men som i sagorna hände det sig att just vid den föreställningen fanns änkedrottning Alexandras närmaste rådgivare, Lord Lonsdale i publiken. Gripen av den unga cirkusryttarinnans öde lyckades han i drottningens namn få till en insamling genom en extramatiné och resultatet av den aktionen blev den vita arabhingsten Menelik. Den hästen överträffade alla i skönhet, klokhet och trofasthet och man förstår att Baptista, hans härskarinna, sörjde Menelik som en vän när han gick bort 1931 och därför anhöll om att han skulle få begravas på kyrkogården.

Så förstående var inte ens kyrkofullmäktige i Karlskoga så Baptista Schreiber fick
nöja sig med att Menelik fick en viloplats strax utanför kyrkogårdsmuren i stället. Själv ligger Baptista Schreiber begraven på den katolska kyrkogården i Stockholm.

O min Menelik
Menelik
Du var född på Arabiens soliga
jord
Du dog långt bort i den snöiga
nord
I minne av din trohet
Från Din Härskarinna

”Jag glömmer aldrig de orden”, säger konsthantverkaren Astri Johansson som växte upp i Karlskoga, ”de gjorde ett djupt intryck på en ung flicka som beundrade Baptista Schreiber och älskade hästar.”

Det finns även en rondell skapad i centrum till minne av Menelik, skapad av Göran Persson.